Idees Magistrals per Infantil

La Taula Màgica o Mesosfera

Posted on: 22 Març 2010

Un altre dels grans atractius d’Expodidàctica i que ens recorda que l’educació  del futur ja és aquí, va ser la Mesosfera també anomenada taula de coneixement o taula màgica.

Es tracta d’una gran pantalla tàctil rodona, amb disseny futrista,  que permet interactuar alhora uns 8-10 nens/es. L’avantatge que té sobre altres recursos digitals interactius, és que no ofereix continguts sinó que allotja les funcionalitats necessàries per a que els coneixements siguin generats pel grup. És a dir, el joc l’inventen els educadors i ells han de fer que l’activitat sigui estimulant.

La superfície de la taula disposa de tres paletes: cromàtica, lingüística i musical, que permeten introduir continguts a través del teclat i desplaçar-los tocant la pantalla. S’hi poden agregar imatges amb un llapis USB i es pot gravar la sessió en una altra banda.

El col·legi del futur és un lloc hipertecnològic sense guixos ni pissarres verdes, ni tan sols quaderns, on els nens fan coses com ara interactuar digitalment amb els seus mestres, menjar sempre productes ecològics i llegir els clàssics en una tauleta electrònica. Per fer un dibuix utilitzen retoladors ergonòmics, i al sortir de la sala deixen l’ordinador carregant-se en un armari especial. Abans o després del pati, a més a més, són conduïts a una habitació fosca per jugar, i aprendre jugant, amb una màquina que respon al nom formidable de taula d’aprenentatge lúdica interactiva, una mena de consola gegant amb una gran pantalla al mig dissenyada per incentivar una altra cosa que també té un nom força impressionant: la intel·ligència múltiple infantil.

La mesosfera va triomfar a Expodidàctica 2010 no només per la curiositat dels visitants, que s’hi van acostar, van fer preguntes interessant-s’hi i van tocar-la, no només perquè els seus aires galàctics la van convertir en l’objecte més exòtic de tot el saló, sinó també perquè va ser considerada un dels productes més innovadors, didàctics i creatius de la fira, i va ser guardonada amb un dels anomenats Premis Innova (igual que el projecte Toktok, una comunitat educativa on-line per a nens hospitalitzats). El futur és una taula que ensenya als nens a pensar.

Projecte en proves:  la mesosfera és un invent tan recent que encara es desconeixen totes les aplicacions possibles, personalment, tot i que no he trobat cap material per a Infantil, penso que aquest podria esdevindre una eina amb gran potencial per a Educació Infantil, donat que és visual, tàctil i molt intuitiva. Fins i tot la podrien utilitzar amb facilitat nens de P3.

Vegeu també aquest vídeo que és interessant:

Vídeo Una Taula Màgica de tv3

Adjunto l’article publicat a El País

Utani crea una mesa interactiva para el aprendizaje.

Mesosfera se basa en la teoría de las inteligencias múltiples.

El País. R. BOSCO / S. CALDANA 28/05/2009

El grupo de profesores mira con expectación la mesa sumida en la oscuridad, que se asemeja a la boca de un cráter listo para la erupción. Todos escuchan a Ángel Herráiz, miembro, con Carles Sanz y Xavi Aznal, de Utani Social Lab, creador de Mesosfera, una mesa de aprendizaje lúdico e interactivo, que permite trabajar en grupo cualquier asignatura.

La mesa, basada en la teoría de las inteligencias múltiples del psicólogo Gardener es el fruto de un trabajo de tres años en estrecha colaboración con el colegio Montserrat de Barcelona. En este centro, pionero en la adaptación de las inteligencias múltiples al programa ministerial, la mesa fue testada por 600 alumnos, desde los 2 hasta los 18 años.

En febrero Mesosfera se estrenó en el Centro Andaluz de Arte Contemporáneo de Sevilla, donde la usaron 2.000 estudiantes y medio centenar de profesores. Ahora está en el Laboral de Gijón.

“Mesosfera es una mesa de conocimiento. No ofrece contenidos, sino que alberga las funcionalidades necesarias para que éstos sean generados por el grupo. No es un contenedor de información actualizable, ni un videojuego. El juego se lo inventan los educadores y de ellos depende que la actividad sea más estimulante. Por eso damos talleres previos a los profesores”, explica Herráiz.

Estimular al docente

“Mesosfera es un proyecto educativo, artístico y tecnológico creado para estimular y retar las capacidades básicas innatas de estudiantes con o sin problemas de aprendizaje. El aburrimiento y la desmotivación son la causa del 20% del fracaso escolar en los institutos españoles”, indica Herráiz, padre de tres niños, con los cuales ha probado las deficiencias del sistema educativo.

Fácil e intuitiva, Mesosfera es un puente entre las generaciones informatizadas y un cuerpo docente que debe aprender el mismo lenguaje. La superficie interactiva de la mesa dispone de tres paletas: cromática, lingüística y musical, que permiten introducir contenidos a través del teclado y posteriormente desplazarlos tocando la pantalla. Es posible agregar imágenes, a través de una llave USB y una vez acabada la sesión, se puede grabar un pantallazo y llevárselo.

“Mesosfera habla el lenguaje de las generaciones digitales y no sólo ofrece nuevas fórmulas de aprendizaje, sino que te hace consciente de tu propia evolución”, concluye Herráiz.

MESOSFERA: www.utani.org

2 Respostes to "La Taula Màgica o Mesosfera"

Hola Raquel, que buen post de mesosfera y Utani, gracias! Me gustaría conocerte, pero no encontré tu email de contacto, asi que te dejo el mío epesiakova@utani.org por si me puedes escribir )) Saludos cordiales, Jenia

Gracias Jenia, mi email es rguia@xtec.cat hasta pronto.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Benvinguts/des a Idees Magistrals!!!

SANT JORDI

No diguis hivern acabat, fins Sant Jordi no hagi estat.

Calendari

Crea els teus contes

WEB D’IL·LUSTRACIONS INFANTILS

Trobareu il·lustracions precioses!!!

Biblioteca Infantil

Poisson Rouge

Entrena amb el ratolí

Plastilina

Ens vestim: anem a…

Orientació Espacial

Frase

Torna aviat

Recomana aquest Blog

%d bloggers like this: